Tilkkutäkki tarinoi

Kesän helle ja vanhojen kankaiden pöly ottaa minut lempeästi, vie muistoihin, joista en tiennyt, vaikka niitä kannoin. Isoäidin käsin loukuttama pellavalakana, suurpiirteisesti nimikoitu tyttönimellä, kapioiksi tehty, unelmia ja toiveita täynnä. Verhot, joita katselin, kun elämä laittoi polvilleen, hameenhelmassa taas askeleet eteenpäin. Joka tilkulla on oma käsikirjoituksensa, niiden kautta tulen minuksi.

Monta juonta

Samaa aikaa ja tapahtumia eläneet ihmiset lukevat eri tarinaa samoista tilkuista. Sisarukset muistavat erilaisia asioita ja toisinaan kiistellään kenen totuus on se oikea. Tämä on meidän pelastus, ettei ole faktoja, vaan jokainen kantaa omaa kokemustaan tunteineen, selityksineen ja uskomuksineen. Kaikki näistä ei ole omia vaan suvulta perittyjä ja kollektiivisesta kentästä imetty. Jokainen tietää oleellisia asioita siltä vuosikymmeneltä, mihin syntyi.

Totuudet muuttavat muotoaan ajan saatossa. Vanha häpeä tai epäonnistuminen voi näyttäytyä myöhemmin risteyksenä, joka avasikin parhaan polun. Juuri se auttoi syvemmällä tasolla todelliseen hyväksymiseen.

Vahvat ilon hetket ovat meidän omaisuuttamme, ne nousevat tilkkutäkistä preesensissä, kuin juuri kokisi turvan ja rakkauden. Tutkimukset osoittavat sen, minkä jokainen tietää: Ajattelemalla hyviä muistoja, keho paranee ja mieli tarttuu toiveikkaisiin näkökulmiin.

NLP tarjoaa taikasanat

Olen tehnyt kaksikymmentä vuotta NLP:n avulla sekä itseni että monen muun elämään ihmeitä. Synkän tilkun tarina voi kääntyä pelkällä näkökulman muutoksella aivan toisenlaiseksi. Tapahtumat on eletty, mutta niistä jäävä jälki on meidän omaisuuttamme. Niitä on lupa hoitaa ja ladata ymmärrystä, jota ehkä aikanaan puuttui.

Toisinaan on hyvä nähdä mitä itse on tehnyt tai jättänyt tekemättä ja ottaa vastuu siitä tilkusta. Usein voi myös huomata, että ajatus omasta huonoudesta tai uhriksi jäämisestä on vain ketju ajatuksia, joissa ei ole toden hippustakaan. Ne voi lukea uudestaan parempien selitysten kautta. Näin maailmankuva laajenee ja mahdollisuudet tarjoutuvat lähelle.

Tilkkutäkkiin kannattaa valita tuhansista tarinoista sellaisia paloja, jotka auttavat toteutumaan nyt vapaana ja sydäntään kuunnellen. Tämän päivän tilkkuun kirjaillaan hyvä viesti huomiseen. Itselle ja tuleville elämäntaiteilijoille.

Lisää kirjoittajasta sekä kirjoittajan blogeja Terhi Vedenkiven omilta nettisivuilta: vedenkivi.net

Author picture

Terhi Vedenkivi, NLP-opettaja, laaja-alainen terapeutti, kouluttaja, työnohjaaja ja kirjailija