Minä, ihminen

Mitä tapahtuu

…kun ihminen on kontaktissa oman syvimmän minuutensa kanssa? Mitä tapahtuu, kun on yhteydessä omaan sisäiseen lapseensa? Mitä tapahtuu, kun kuulee sisäisen lapsensa toiveet ja unelmat, sekä kannattelee myös kurjat tunteet, pelot ja huolet?

Onko se ylipäätään mahdollista tässä ainakin osittain hektisessä, kiireisessä ja suorittamista korostavassa elämässä? Jos vain hetkeksi siirrät ajatuksesi siihen, kuinka paljon on tarjolla meditaatio-ryhmiä, joogaa, mindfulnessia, hiljaisuuden retriittejä ja rentoutusäänitteitä niin kenties voit olla kanssani samaa mieltä, että meillä on yhteiskuntana ja yksilöinä tarve hiljentyä, rauhoittua ja tulla entistä enemmän yhteyteen itsensä kanssa. Läsnäololle on tilaus – on ollut jo pitkään.

Mieli ja keho on yksi systeemi

Nyt kohta 57- vuotiaana pikkuhiljaa alan ymmärtää, että yhteys omaan sisimpään ja läsnäolo ensin itselle, on se tärkein juttu elämässä.  Se on myös NLP:n, jota olen nyt kouluttanut n. 15 vuotta, keskiössä. Miksi?  Jotta tekniikat, joita NLP:tä löytyy, toimivat parhaalla mahdollisella tavalla. Ei vain päässä ja ajattelussa vaan koko kehossa. Yksi NLP:n perusajatus on, että keho ja mieli toimivat koko ajan yhdessä. Mieli eli aivot eli ajattelu ja tiedon käsittely tässä upeassa systeemissä, jota aivoiksi kutsutaan, on valtavan tärkeää.  Jos NLP-tekniikat tai elämä jäävät ”vain päähän”, voi tämä ”päissään olo” synnyttää kokemuksen, jossa en ole läsnä itselleni. Olen hukassa, olo on tyhjä ja riittämätön, elämä kulkee ohitse ja elämä ei tunnu mielekkäältä. Ei riitä, että ymmärtää elämää.  On koettava ja tunnettava asiat koko systeemissä nimeltä minä, ihminen.

Rakkaus – liian laatikkoon laitettu?

Meillä kaikilla on tarve tulla nähdyksi, kuulluiksi ja ymmärretyiksi omina aitoina itsenämme. Meillä kaikilla on tarve olla hyväksytty ja rakastettu. En tunne yhtään ihmistä, joka ei haluaisi olla rakastettu ja rakastaa. Tunnetko sinä?

Rakkaus. Onko se liian paljon laatikkoon laitettu? Äidin rakkaus, vanhemman rakkaus, ystävyyteen liittyvä rakkaus (kuinka moni muuten voi, osaa, uskaltaa sanoa ystävälleen, että rakastaa tätä), kumppanien välinen rakkaus.  Onko mahdollista rakastaa vaikka ihan tuntematonta ihmistä, pienessä ohikiitävässä hetkessä? En tiedä ja olen tullut siihen tulokseen, että se on mahdollista. Ja se on valtavan eheyttävää, se on se tunne jossa minä olen ok, sinä olet ok, ja me olemme ok ja se tuntuu ihan valtavan hyvältä. Ilman yhteyttä itseen ei ole yhteyttä toiseen ihmiseen, ilman syvää yhteyttä itseen ei ole syvää yhteyttä toiseen ihmiseen. Yhteys, syvä yhteys ei ole vain ajatus päässä – sen pitäisi tuntua. Se miltä elämä tuntuu, on merkityksellistä, se on se, millä mielellä me tätä elämää elämme. Se on elämä!

Jokainen osaa olla läsnä ja se on meille kaikille mahdollista

Aloitan jokaisen koulutuksen 15-30 minuutin läsnäolon harjoituksella. Koulutuksen edetessä läsnäolon harjoitukset syvenevät, kuten myös NLP-harjoitukset. Mitä paremmin ne kulkevat käsikädessä, sen paremmin toimivat harjoitteet ja ihmisten kokemus tulla nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi tulee entistä enemmän todeksi.

Kun läsnäolo ikään kuin läpäisee sinut ihon pinnalta aina kehon syviin osiin asti, se lempeästi aukaisee kehoa ja vaipuu jokaiseen kerokseen sinussa, jokaiseen soluun ja solun väliin, sieluun ja sydämeen. Samalla tavoittaen myös oman sisäisen lapsen sen totuuden äärelle, jossa olet ainutlaatuinen ja täydellinen juuri sellaisena, kun siinä hetkessä olet. Ei tarvitse suorittaa. Voi vain olla, levätä ja rauhoittua.
Riittää kun olet Sinä.

TIESITKÖ, ETTÄ YHTEYTTÄ ITSEEN voi syventää ja rakentaa upealla yhdistelmällä: NLP:llä ja Yin-joogalla. Valmennusyhtiö True Heartsin Reetta Vanhanen ja Erna Kasterinne ovat NLP ja jooga -yhdistelmän pioneereja. Jo kolme vuotta yhteistyötä tehnyt kaksikko järjestää retriittejä Suomessa ja ulkomailla. Lokakuun lopulla matkataan Mauritiukselle! Lue lisää täältä.

Author picture

Reetta Vanhanen, Senior Next Generation NLP -kouluttaja ja -henkilöstövalmentaja, NLP Master Trainer