NLP:n perusoletuksia
- Jokaisella meistä on oma yksilöllinen karttamme ympäröivästä todellisuudesta. Yksilön käsitys todellisuudesta, hänen maailmankuvansa maailmasta, muokkaantuu hänen havaintojensa ja kokemustensa kautta.
- Aistimme ulkoista todellisuutta ja erittelemme sisäistä todellisuutta visuaalisten, auditiivisten, kinesteettisten, haju- ja makujärjestelmien (V-A-K-O-G, lyhyemmin VAK) kautta.
- Ihminen käsittelee tietoa tietoisella ja tiedostamattomalla tasolla. Myös ihmisten välistä kommunikaatiota tapahtuu niin tietoisella kuin tiedostamattomalla tasolla. Tiedostettu sanallinen viestintä on vain pieni osa kokonaisviestintää.
- Kommunikaation sisältämä viesti saa merkityksensä sen herättämässä reaktiossa. Kommunikaatiossa ei ole epäonnistumista, vain palautetta.
- Huipputaitoa voi oppia mallittamalla ja opettaa muille.
- Taitavan kommunikoijan tunnusmerkki on joustavuus. Jos se, mitä teet ei toimi, tee jotain muuta.
- Kaikkea yksilön käyttäytymistä ohjaa jokin tietoinen tai tiedostamaton positiivinen tarkoitus, kun sitä tarkastellaan hänen näkökulmastaan.
- Jokainen ihminen on itsearvoisesti kunnioitettava ja arvostettava, vaikka hänen mielipiteitään ja käyttäytymistään voitaisiinkin kritisoida.
- Ihmisillä on jo kaikki ne voimavarat, joita he tarvitsevat itselleen tärkeiden muutosten tekemiseen.
- On tärkeää tarkistaa tavoiteltujen muutosten ekologisuus oman itsensä ja muiden asianosaisten kannalta.
Lähde: Suomen NLP-yhdistys ry