Minulle ja sinulle eettistä NLP:tä – mitä se on?

Minulle NLP on kokoelma toimivia toimintamalleja ja välineitä oman ajattelun tarkasteluun ja muuttamiseen. Se tarjoaa mahdollisuuden tietoisuuden kasvattamiseen  ja haluttujen muutosten toteuttamiseen. Erityisesti NLP:ssä minua on ihastuttanut se, että näitä muutoksia voi tehdä nopeasti. Kun harkkaat; mielikuvissasi tai parin kanssa tai ryhmässä, saman tekemisen rakenteen tai ajattelun mallin voi toistaa tositilanteessa tai viedä toiseen ympäristöön. Ja homma toimii.

Elementtinä nopeus on jotain sellaista, joka tuo mukanaan aina vastuun ja velvoitteen tehdä mielenkäytön muutosten kohdalla ekologiatsekki. On tarpeen kysyä ja vastata: miten tämä vaikuttaa minuun, entä muihin, ympäristöön, maailmaan.

Minulle NLP on myös jotain sellaista, joka toimii parhaiten yhdistettynä omaan erityisosaamiseen. Koska NLP:tä on se, että se on mallitettu kaikesta, mitä me ihmiset jo teemme, mitä ”pelkkä” NLP sitten on? Superhieno mallittamisen väline? Siksi mielestäni NLP itsessään ei vielä tee ihmisestä parempaa, valmiimpaa, osaavampaa tai taidokkaampaa – kun taas NLP yhdistettynä vuorovaikutukseen itsen tai muiden kanssa ja varmennettuna ekologiatsekillä voi tehdä.

NLP ei myöskään ole terapiaa, vaikka se voi tuntua hetkittäin hyvinkin terapeuttiselta, eikä se korvaa lääketiedettä tai terveydenhuoltoa, vaikka sillä parhaimmillaan, taitavassa mielessä ja osaavissa käsissä, monenlaisia myönteisiä vaikutuksia hyvinvointiin onkin. NLP:n käyttöä voi mielestäni verrata nyt kovin nosteessa olevan tekoälyn käyttöön. Ihan niin kuin tekoälykin, NLP ei itsessään luo ja tee mitään uutta, vaan yhdistelee mahdollisesti sen käyttäjälle uusin tavoin asioita, joita ihmiset ovat jo tehneet. Ja ihan niin kuin tekoälykin, NLP ei ole hyvä tai huono, se on yhtä viisas tai vähemmän viisas kuin sen käyttäjä. Jos uskaltautuu ajamaan formulaa, pitää olla aika varma, että ratti kääntyy just oikein tiukemmassakin kurvissa.

Viestintäihmisenä mietin, mikä on eettinen tapa käyttää NLP-sanaa oman osaamisensa yhteydessä. Mitä esimerkiksi sinulle kertoo ja millaista toimintaa kuvaa sana NLP-viestintävalmentaja? Olen valinnut sen, koska kaikki viestintävalmennus, mitä olen viimeisimmän 15 vuoden aikana tehnyt, olen tehnyt NLP:tä hyödyntäen. NLP:n perusolettamukset ja moni harkka löytyy sellaisenaan tai modattuna valmennusteni sisältä. Ja kankealta tuntuisi sanoa, että olen viestintävalmentaja, joka hyödyntää NLP:tä.

Miten sinä sanoitat NLP:n oman osaamisesi yhteyteen? Miten varmistat, että käytät NLP:tä eettisesti? Jos et ole vielä tutustunut Suomen NLP-yhdistyksen eettisiin ohjeisiin, tutustu https://nlpyhdistys.fi/tietoa/suomen-nlp-yhdistyksen-eettiset-ohjeet/. Keväisessä hallituksen kokouksessamme yhtenä aiheena on yhdistyksen eettisten ohjeiden tarkastelu ja mahdollinen päivittäminen. Osallistu kertomalla mielipiteesi, näkemyksesi, kokemuksesi ja toiveesi, ota yhteyttä info@nlpyhdistys.fi.

Kirjoittaja Tarja Törmänen on NLP-viestintävalmentaja ja Suomen NLP-yhdistyksen hallituksen jäsen sekä MIELI-lehden päätoimittaja. Sanojen, NLP:n ja ihmismielen vaikutusta muihin ja niistä vaikuttumista hän havainnoi myös tietokirjaiiljana ja markkinointiviestintäjohtajana. Elämän tärkeitä elementtejä hänelle ovat mielen vapaus ja kehon hyvinvointi.

Author picture

Tarja Törmänen