Aikuiset, lapset, ujous ja NLP

“Vanhemman tehtävä on puolustaa lasta ja tämän oikeutta olla sellainen kuin on”, neuvoo Helsingin Sanomien artikkelissa psykologian emeritaprofessori Liisa Keltikangas-Järvinen.

Neuvohan on mitä mainioin. Ja sitä voi kätevästi NLP:mäisesti hieman rikastaa ja laventaa: jokaisen ihmisen tehtävä on puolustaa itseään ja oikeuttaan olla sellainen, kuin on.

Helsingin Sanomien jutussa käytetään esimerkkinä lapsen ujoutta. Sitä, kuinka se saattaa jopa ärsyttää. Itsekin ujoa vanhempaa siksi, koska lapsessa tunnistaa ja kohtaa omaa ujouttaan. Sosiaalista vanhempaa siksi, että on haastava ymmärtää erilaista temperamenttia ja toimintatapaa.

Minulle NLP tarjosi mahdollisuuden elää omaa lapsuutta uudelleen, sopivissa pätkissä, tietoisesti ja ei-tietoisesti tärkeitä isoja ja pieniä tapahtumia käsitellen ja muokaten. Omia, sisarusten ja vanhempien lähtökohtia ja kykyjä paremmin ymmärtäen. Kun ymmärtämistä lisäsi menneisyyteen, sitä tuli lisää myös nykyisyyteen. Ja se kasvoi lähimmistä ihmisistä heidän viereensä ja huomaamatta melkeinpä kaikkiin tapaamiinsa ihmisiin. Eipä ollutkaan enää niin, että mieleni maailmassa ujo piimä oli hapanta, rohkea maito makoisaa ja luksöriöösi kerma kaiken kruunu. Oli vain erilaisuutta. Ja se oli paljon se.

Jos jokin piirre, esimerkiksi ujous, ärsyttää omassa lapsessa – tai kenessä tahansa ihmisessä, on tärkeää mennä rohkeasti kohti. Ei välttämättä henkilöä ja hänen ujouttaan, vaan sitä, miksi se ärsyttää itseä. Kun tunnistaa, mikä ärsytyksen aiheuttaa ja miksi se on tärkeää, saattaa ärsytys muuttua joksikin toiseksi tunteeksi. Ja kun oma tunnetila ja toiminta muuttuu, saattaa vuorovaikutuskumppaninkin tunnetila ja toiminta muuttua.

Minä suosittelen NLP-koulutusta kaikille, joilla on lapsia. Sekä kaikille, jotka ovat joskus olleet lapsia. Kyky käsitellä asioita laajemmista näkökulmista ja ymmärtää paremmin toisen kokemus ja lähtökohdat on taito, jonka saat mukaasi NLP-koulutuksesta. Sille on käyttöä aikuisten, aikuisten lasten sekä aikuisten ja lasten kesken.

Kirjoittaja Tarja Törmänen on toiminut pitkään Wulff-konsernin viestintä- ja markkinointijohtajana, johtoryhmän jäsenenä ja esimiehenä. Kurkista myös HalutOn-blogiin.

Author picture

Tarja Törmänen, NLP Trainer, viestintävalmentaja